Vandrandets olidliga lätthet

Jörgen Johansson har tillbringat mer än 1000 utenätter under vandringar på tre kontinenter. En av de mest extrema vandringar var Brooks Range i Alaska, 500 km i total vildmark, långt bort från all civilisation.

Nu sitter han i styrelsen för Via Suecia. Men han har inga planer på att själv vandra Via Suecia. 

Jörgen Johansson blickar ut över Brooks Range i Alaska.

”Jag är en vildmarkssnubbe. Jag trivs bäst där det är långt från civilisationen och halva Via Suecia är för nära,” säger han och skrattar.

”Däremot engagerar jag mig i Via Suecia, eftersom vandring är min passion och jag vill att fler ska ut och vandra.”

Jörgen Johansson vandrade fjälldelen av Via Suecia – i princip Gröna Bandet – 2020 och menar att man kan dela upp den nya leden i två delar: 

”Första delen i söder går genom befolkade trakter, kulturlandskap. Där klarar du dig utan stormsäkert fjälltält. Även ovana vandrare kan prova på den delen. Du kan enkelt finna platser att vila upp dig på eller hoppa av.”

”I fjällen måst du vara mer rutinerad. Då ställs också andra krav på din sovsäck, ditt tält och din kompetens.”

Eftersom Via Suecia har olika karaktär i söder och norr klarar man sig med lättare och enklare utrustning innan fjälltrakterna, anser Jörgen Johansson. Sedan krävs en förstärkning, tillägger han

”Sommartid räcker det med en sovsäck som klarar 10 grader i södra delen,” säger han.

Därmed kan man komma undan med en basvikt (det man alltid bär, inte mat och bränsle) på runt 6 kilo på den södra delen, medan vikten kanske stiger till 8 kilo när man vandrar i fjällen.

”Det viktiga är att man försöker hålla ner vikten när man ska gå i kanske hundra dagar,” säger Jörgen Johansson.

Han berättar om en vältränad kille i 30–årsåldern som han en gång hörde prata med en säljare om vilken ryggsäck han behövde för att vandra från Smygehuk till Haparanda. 30-åringen ville pröva den största ryggsäcken i butiken.

”Jag ska gå en lång vandring och behöver mycket utrymme för att bära med mig allt jag behöver,” sa han.

På väg genom High Sierras.

Jörgen Johansson tog sig för pannan. ”Större delen av där han skulle gå kunde han proviantera var tredje dag. Dessutom skulle han gå i skog,” säger han.

Jörgen Johansson har skrivit halvdussinet böcker om att vandra med lätt packning och är en av grundarna av Facebook-gruppen Vandra Fjäderlätt, som i dag har 15 000 medlemmar. Han medverkar regelbundet i Ute-Magasinet som expert.

Han har myntat uttrycket ”3 for 3”: att tält, ryggsäck och sovsystem (sovsäck/quilt och liggunderlag) tillsammans inte ska väga mer än tre kilo.

”Då har du gjort en rejäl viktreduktion,” säger han. ”Resten blir grädde på moset”.

När han själv gick från en ryggsäck på 90 liter och 3,8 kilo tomvikt för 18 år sedan fanns det få lätta prylar i butikerna. Det mesta i den vägen fick man beställa själv från små ”cottage”–företag i USA.

Bibelmun Track i Australien.

I dag är utbudet bättre. Men branschen och vandrarna är konservativa och utvecklingen går sakta, menar Jörgen Johansson. 

”Andra upplagan av min bok Vandra Fjäderlätt kom 2017. Fortfarande har inte ett enda exemplar sålts på Naturkompaniet…”

Han hoppas att Via Suecia ska göra att fler människor ska våga sig ut med lätt packning. Han betonar också att man absolut inte behöver gå hela och vara en så kallad thru hiker.

”Ut och prova en sektion eller två i söder, ha det som ett projekt att gå hela under flera år,” föreslår han.

Jörgen Johanssons bästa tips för dig som tänker gå Via Suecia:

  1. Bär inte med dig mer än du behöver. Och det är mindre än de flesta tror. Se till att de tre stora, ryggsäck, sovutrustning och tält/tarp inte väger mer än tre kilo tillsammans.
  2. Vandringen består av två delar. Planera efter det och byt prylar längs vägen.
  3. Du behöver inte vandra hela.
  4. Kom förberedd! Har du aldrig gått en hel dag med ryggsäck behöver du öva.
  5. Vandringen är också en social upplevelse. Ta vara på de möten du får uppleva under vandringen.
  6. Ett kilo på foten motsvarar fem kilo på ryggen. Välj de lättaste skodon som gör jobbet. Räkna inte med att du kan hålla dig torr om fötterna i fjällen. Snabbtorkande skor är då bättre än ”vattentäta”.
  7. Potatismospulver och ölkorv är energirika livsmedel som går att köpa nästan varsomhelst och är billiga alternativ till frystorkat. Choklad är energirikt, behöver inte tillagas och smakar alltid gott.
  8. Om du vill och inte har speciella matönskemål går det förmodligen att köpa mat längs hela vägen, utan att skicka ett enda paket i förväg.

Om Jörgen Johansson:

Urval av vandringar: Bibbilmun Track i Australien, Coast2Coast Sweden i Sverige, John Muir Trail i USA, Rockwall Trail i Canada, Gröna Bandet i Sverige samt en massa spårlöst i Canada och Alaska.

Böcker: Vandra Fjäderlätt, Smarter Backpacking-serien på engelska

Planerar för: Klippiga Bergen sommaren 2021 om USA öppnar.

Favoritpryl: Vindblus/windshirt, supertunn jacka med huva

Utrustningslista: Packlista för jättelik vildmark i norra Alaska. Ingen måste bära mer på Via Suecia: https://mat-uteliv.se/jorgen-johanssons-packlista-lattvikt/

Vandra Fjäderlätt: www.fjaderlatt.se (blogg) och gruppen Vandra Fjäderlätt på Facebook.